Krókusz Projekt

Az írországi Holokauszt Oktatási Alapítvány (Holocaust Education Trust Ireland: HETI) kezdeményezéséhez 11 európai ország – köztük Magyarország – csatlakozott.

Iskolánk a 2017/18-as tanévben kapcsolódott  a nemzetközi programhoz.

A projekt nevét adó sárga krókusz (aranysáfrány) virág egy olyan szimbólum, amely emléket állít a holokauszt idején elpusztított másfél millió zsidó és további sok ezer, a náci terror áldozatául esett gyerek emlékére. A kinyíló sárga virágok a sárga Dávid-csillagot idézik fel, amelyet a náci uralom alatt minden zsidónak (a gyerekeknek is) kötelezően viselni kellett.

A Krókusz Projektben való részvétellel célunk, hogy felhívjuk a diákok figyelmét  a rasszizmus és az intolerancia veszélyeire. Beszéljünk minél többet arról, hogy miért fontos minden ember – gondolkodásától, vallásától, etnikai hovatartozásától, nemi irányultságától esetleges fogyatékosságától független – elfogadása és tisztelete.

Sárga krókuszokat ültettünk azoknak a gyerekeknek az emlékére, akik a holokauszt áldozataivá váltak. Hogy ne vesszenek a feledés homályába, hanem tovább éljenek a jövő generációiban.

 Saját udvarunk, kertünk, de még egy napfényes ablakunk sincs. Ezért a Belvárosi Tanoda diákjai és tanárai gerilla kertészkedés keretében a Március 15-e téren ültettek el virághagymákat. Amennyiben az időjárási viszonyok kedvezően alakulnak, budapestiek és turisták ezrei gyönyörködhetnek a sárgálló krókuszokban.

Képek

 

A programban való részvétellel vállaljuk:

-          Kiemelt figyelmet fordítunk történelem órákon a mindenkori népirtások, más néven genocídiumok körülményeinek megbeszélésére:

 

1915 és 1923 között több mint egymillió embert gyilkoltak meg Örményországban. Kambodzsában az 1970-es években becslések szerint kétmillió embert gyilkoltak meg a vörös khmerek. Az 1990-es években, Ruandában több mint egymillió embert öltek meg.

 

-                      A közelmúltban és a napjainkban zajló eseményeket részletesen tanulmányozzuk:

Boszniában 1995-ben 8000 muszlim férfit és fiút mészároltak le Srebrenica városában. A két évtizedig tartó polgárháború Dárfúrban 2005-ben békeszerződéssel zárult, miután több mint kétmillió ember vesztette életét és négy millióan kényszerültek elmenekülni. Napjainkban zajlik a Burmában élő rohingya népcsoport üldözése.

-                      Hetven krókusz hagyma elültetése:

 

A Tanoda életében fontos esemény a Lipót nap. Ennek keretében október 27-én a Március 15-e téren elültettünk 70 db krókusz hagymát. Figyelemmel és türelemmel várjuk a virágzásukat.

 

-                      Szeretnénk vendégül látni a Vapata ( Vallásközi Párbeszéd Társasága ) képviselőit:

Vendégségbe hívjuk négy vallás képviselőit, akik mesélnek vallásukról és szokásaikról.

 

- Az ötletelés még nem zárult le, nyitottak vagyunk a témában egyéb programok megvalósítására.